Trafik Kazası Kusur Oranına İtiraz Nasıl Yapılır?
İhlal, dikkatsizlik, yoldaki olumsuz durumlar veya başka sebeplerden meydana gelen trafik kazaları, maddi hasarlı olduğu sürece, genellikle sürücüler tarafından kendi aralarında tuttukları kaza tespit tutanağı (KTT) kapsamında anlaşma yoluna gidilerek çözülmektedir. Bazı durumlarda ise sürücüler KTT’nin doldurulması için polis ya da jandarmaya ihtiyaç duyar. Gerekli incelemeler ve belgelerle beraber kusur oranı dağılımı SBM yani Sigorta Gözetim Merkezi tarafından yapılır. Şimdi, tarafınıza verilen kusur oranına itiraz etmek, itiraz etme süresini öğrenmek ve yapılacak işlemler hakkında bilgi sahibi olmak için gereken detaylara değinelim.
Kusur Oranları Nasıl Belirlenir?
Konu hakkında bilgi vermeden önce kazada kusurlunun kesin olarak belli olduğu durumlardan bahsedelim. Eğer;
- Meydana gelen kazada herhangi bir kamu malı zarar görmüşse,
- Kazaya karışan sürücülerden birinde ehliyet yoksa,
- Araç sürücülerinden birinde alkol kullanımı tespit edilmişse, kusurlu tarafın değerlendirilmesine gerek görülmeden o araç sürücüsü kusurlu duruma düşmektedir.
Şimdi gelelim kusur oranlarının nasıl belirlendiğine. Yazımıza giriş yaparken bahsettiğimiz gibi bir kaza gerçekleştiği zaman yapılan ilk şey kaza tutanağı doldurmak ve olay yeri fotoğraflarını çekmektir. Tabii bu kusur dağılımının doğru şekilde yapılabilmesi için yeterli olmamaktadır. İşte trafik kazası kusur oranlarının belirlenebilmesi için yapılması gerekenler;
- İlk olarak olaydan hemen sonra tutulan kaza tespit tutanağı ve hasarın boyutunu gösteren fotoğraflar, sürücüler tarafından sigorta şirketlerine gönderilir. Çekilen kaza fotoğrafları, araçlar yerinden hareket ettirilmeden çekilmeli ve plakaları net olarak görünmelidir.
- Sürücülerin sigorta şirketlerine gönderdiği evraklar neticesinde dosya açılır ve kaza sigorta şirketi tarafından değerlendirilerek bir kusur oranı belirlenir. Ardından dosya sigortanın değerlendirmeleriyle beraber Tramer yani Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’ne gönderilir.
- Artık kusur dağılımının tespiti aşamasına geçilir ve Tramer, 3 iş günü içerisinde tarafına gönderilen evrakları değerlendirerek, sürücü kusur oranlarını belirlemiş olur.
- Belirlenen bu kusur oranlarına sürücülerden ya da sigorta şirketinden herhangi bir itiraz gelmezse tazminat ödemesi gerçekleşir.
Kusur Oranına İtiraz Nasıl Yapılır?
Kusurlu taraf belirlendikten ve kusur dağılımı yapıldıktan sonra her iki taraf veya taraflardan biri kusur oranına itiraz etmek isterse, yapılması gereken işlemler şu şekildedir;
- Kusur oranları belirlendikten sonra bu orana itiraz etmek için 5 iş günü içerisinde itiraz hakkınızı kullanmalı ve sigorta şirketine başvuruda bulunmalısınız.
- Kusur oranına itiraz yalnızca sürücüler tarafından yapılmamaktadır. Eğer sigorta şirketi Tramer’in belirlediği kusur oranıyla hemfikir olmazsa, Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na başvuruda bulunabilir.
- Her iki durumda da Tutanak Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilen kusur oranı dağılımında nihai karar burada sonuçlanır.
- Komisyondan çıkan karar neticesinde yasal olarak 8 iş gününde tazminat ödemeleri gerçekleşmektedir.
Vespera İle Kusur Oranına İtiraz
Gerçekleşen kaza sonrasında tarafların verilen kusur oranlarına itiraz etme hakları bulunur. Eğer tarafınıza verilen kusur dağılımı oranının hatalı olduğunu düşünüyorsanız, güçlü delil ve belgelerle kusur oranı değişimi yaptırabilirsiniz. Vespera Danışmanlık bünyesindeki uzmanların araştırmaları sonucunda elde edilen belgelerle kusur oranına itiraz başvurusu yapılabilir ve haklı olduğunuz ölçüde kusur dağılımında değişikliğe gidilebilir.
Kusur Oranına İtiraz Süresi Ne Kadardır?
Yaşanan bir trafik kazası sonrası kusur oranı itiraz süresi, gerçekleşen olayın niteliğine göre değişir.
Maddi hasarlı bir trafik kazası gerçekleşmişse;
Meydana gelen olayda herhangi bir yaralanma ya da ölüm durumu yaşanmamışsa kaza tespit tutanağına yapılacak itiraz süresi 2 yıldır.
Yaralanmalı bir trafik kazası gerçekleşmişse;
Yaşanan kazada maddi hasar meydana gelmesinin yanı sıra yolcu, sürücü ya da yaya olarak en az bir kişinin yaralanması söz konusu olduysa, itiraz süresi 8 yıldır.
Ölümlü bir trafik kazası gerçekleşmişse;
Kaza nedeniyle en az bir kişinin hayatını kaybetmesi söz konusu olmuşsa, kazası tespit tutanağına itiraz süresi 15 yıldır.
Kusur Oranları Nelerdir?
Meydana gelen trafik kazası sonrasında sigorta şirketleri, ödemeyi kazadaki kusur oranının belirlenmesine göre öder. Bunun için de belirlenmiş standart yüzdelik oranlar göz önünde bulundurulur. Bunlar; %0, %50 ve %100’dür.
%0 Kusur Oranı: Kazada tam kusursuz olduğunuz anlamına gelir. Bu durumda karşı tarafta tam kusurludur.
%50 kusur oranı: Kazaya karışan taraflar eşit şekilde kusurludur.
%100 kusur oranı: Kazada kusurun tamamen size ait olduğunu belirler.
Kusur oranları belirlenirken iki unsur göz önünde bulunur. Bunlar;
- Asli kusur
- Tali kusurdur.
Asli kusurlu; kazanın asıl suçlusu,
Tali kusurlu ise asli ihlal yapan kadar sorumlu olmasa da gerekli dikkat ve özen yükümlülüğünü göstermeyen kişi olarak tanımlanmaktadır.
Asli ve tali kusur oranları da şu şekildedir:
Asli Kusur ve Tali Kusur Oranları
SBM (Sigorta Birliği Merkezi) Tramer heyetine göre;
Asli kusur oranı: %100
Tali kusur oranı: %0
Sigorta Şirketlerine göre;
Asli kusur oranı: %75
Tali kusur oranı: %25
Adli ve Sigorta Tahkim Komisyonu’na göre;
Asli kusur oranı: %70
Tali kusur oranı: %30
Burada unutulmaması gereken şey her kazanın kendi içinde değerlendirilecek olmasıdır. Yani bu oranlar öznel değerlendirmeler sonucunda farklı şekilde de olabilir.