Kusur Oranı Nasıl Belirlenir?
Çoğunlukla dikkatsiz sürücülerin yol açtığı trafik kazaları, hem maddi hem de hayati tehlikelere yol açar. Kazaya sebebiyet veren kusurun ise kimde olduğu kaza yerinde yapılan incelemeler doğrultusunda bilirkişi raporları ve kaza tespit tutanakları ile belli olur. Peki, trafik kazası kusur oranı nedir, yapılan incelemelerle kusur oranı nasıl belirlenir?
Trafik Kazası Kusur Oranı Nedir?
Trafik kazası kusur oranı en genel tanımıyla, meydana gelen kazada zararın sorumluluk oranını tanımlar. Yani kısaca, kazaya sebebiyet veren kişi ya da etkenin sorumluluk oranıdır.
Suç ya da hata oranı olarak da bilinen kusur oranının belirlenmesi için kaza yerinin incelenmesi ve bilirkişi raporunun oluşturulması gerekmektedir.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?
Kaza tespit tutanağı en az 2 aracın karıştığı kazalarda tutulmaktadır. Eğer meydana gelen kaza yalnızca maddi hasarlı bir trafik kazası ise taraflar anlaşma yoluna gidebilir ve kendi aralarında durumu çözebilir. Ancak tarafların anlaşma sağlayamadığı koşullarda duruma polis ya da jandarmaya el atarak kaza tutanağını doldururlar.
Kaza tespit tutanağı doldururken yapılması gerekenler;
- Kaza yapan araçlar yerinden hareket ettirilmemeli ve hasar farklı açılardan mutlaka fotoğraflanmalıdır.
- Kazaya karışan araç sürücülerinin ruhsat ve sürücü belgesi fotoğrafları temin edilmelidir.
- Kazaya karışan sürücülerin tutanakta ıslak imzası bulunması şarttır. Bu nedenle tutanak fotokopi ile çoğaltılmış olsa da mutlaka taraflar tarafından tekrar imzalanmalıdır. Aksi halde tutanak geçerliliğini kaybeder.
- Tutanak üzerindeki tüm bilgiler dikkatle okunmalı ve belge bu bilgilere uygun şekilde eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
- Belgede trafik poliçe numaraları ve ilgili sigorta şirketleri mutlaka belirtilmelidir. Aksi halde poliçe tespit edilemeyeceği için tutanak geçerliliğini kaybedecektir.
- Trafik kazası kusur oranlarının belirlenebilmesi ve yapılan incelemelerde herhangi bir sorun çıkmaması için kazanın meydana geliş şekli açıklayıcı şekilde yazılmalı ve kaza krokisi çizilmelidir.
Kaza tespit tutanağının bazı durumlarda tutulmasına gerek görülmez ya da tutanak tutulsa dahi geçerli olmaz. Bu durumlar;
- Kaza maddi hasarlı değil, yaralanmalı ya da ölümlü bir kazaysa,
- Kazaya karışan sürücülerden biri aracını ehliyetsiz kullanıyorsa,
- Sürücü yaş kriterine uymuyorsa,
- Sürücülerden birinde alkol kullanımı şüphesi varsa,
- Kazaya karışan araçlardan biri ya da birkaçında zorunlu trafik sigortası bulunmuyorsa,
- Kaza bir kamu malına zarar verecek şekilde gerçekleşmişse,
- Kazaya karışan araçların arasında kamuya ait bir araç varsa kaza tespit tutanağı tutulmamaktadır.
Tarafınıza Verilen Kusur Oranına Buradan Hemen İtiraz Edin!
Kusur Oranları Nelerdir?
Meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarında sigorta şirketleri, kaza sonrasında yapılacak ödemeyi kusur oranının belirlenmesine göre öder. Peki, kusur oranı nasıl belirlenir?
Bunun için belirlenmiş standart yüzdelik oranlar göz önünde bulundurulmaktadır. Bunlar; %0, %50 ve %100’dür.
%0 Kusur Oranı: Eğer raporlara ve incelemelere göre size verilen kusur puanı 0 ise, kazada tamamen kusursuz olduğunuz ve karşı tarafında tam kusurlu olduğu anlaşılır.
%50 kusur oranı: Meydana gelen kazada, kazaya karışan tarafların eşit şekilde kusurlu olduğunu ifade eder.
%100 kusur oranı: Meydana gelen Kazada kusurun tamamen size ait olduğunu ve karşı tarafın herhangi bir hatası olmadığını gösterir.
Kusur oranları belirlenirken göz önünde bulundurulan iki unsur vardır. Bunlar; asli kusur ve tali kusurdur. Asli kusur, kazanın asıl suçlusuyken; tali kusur, asli ihlal yapan kadar sorumlu olmasa da gerekli dikkat ve özen yükümlülüğünü göstermeyen kişiyi tanımlamaktadır. Buna göre asli ve tali kusur oranları da şu şekildedir:
Asli Kusur ve Tali Kusur Oranları
SBM (Sigorta Birliği Merkezi) Tramer heyetine göre;
Asli kusur oranı: %100
Tali kusur oranı: %0
Sigorta Şirketlerine göre;
Asli kusur oranı: %75
Tali kusur oranı: %25
Adli ve Sigorta Tahkim Komisyonu’na göre;
Asli kusur oranı: %70
Tali kusur oranı: %30
Burada dikkat edilmesi ve unutulmaması gereken şey her kazanın kendi içinde değerlendirilecek olmasıdır. Yani bu oranlar öznel değerlendirmeler sonucunda farklı şekilde de olabilir.
Kazada Kusurlu Tarafın Tespiti: Kusur Oranı Nasıl Belirlenir?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bir kaza gerçekleştiği zaman yapılan ilk şey kaza tutanağı doldurmaktır ve kaza sonrası hasar fotoğraflarını çekmektir. Ancak bu durum sürücülere kusur dağılımı yapmak için yeterli değildir. İşte sürücü kusur oranlarının belirlenmesi ve kusurlu tarafın tespiti için yapılması gerekenler;
- Olay yerinde tutulan Kaza tespit tutanağı ve fotoğraflar sürücüler tarafından sigorta şirketlerine iletilir. Burada dikkat edilmesi gereken unsur, sürücülerin çektiği kaza fotoğraflarının araçlar yerinden hareket ettirilmeden ve plakaları net olarak görünecek şekilde çekilmesidir.
- Sigorta şirketine gönderilen evraklar sonrasında dosya açılır ve Tramer’e (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) gönderilir. Sigorta şirketi kaza tutanaklarını ve evrakları 1 gün içerisinde Tramer’e iletmek zorundadır.
- Bu aşamadan sonra artık kusur dağılımının tespiti aşamasına geçilmektedir. Tramer, 3 iş günü içerisinde tarafına gönderilen evrakları değerlendirir ve kusur oranlarını belirleyerek taraflara bildirir.
- Belirlenen bu kusur oranlarına sürücülerden ya da sigorta şirketinden herhangi bir itiraz gelmezse tazminat ödemesi gerçekleşir.
Ancak her iki taraf veya taraflardan biri kusur oranına itiraz etmek isterse;
5 iş günü içerisinde itiraz hakkını kullanarak sigorta şirketine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Aynı durumda eğer sigorta şirketi ile Tramer kusur oranı konusunda hemfikir olmazsa, Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na başvuru yapılır.
Bu kez Tutanak Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilen kusur oranı dağılımında karar aşamasına gelinir. Komisyondan çıkan karar neticesinde yasal olarak 8 iş gününde tazminat ödemeleri gerçekleşir.