Değer Kaybı ile İlgili Haklarınızı Biliyor musunuz?
Değer kaybı ile ilgili aklınıza takılan her konuyu Vespera uzmanlığı ile cevaplıyoruz, akıllarda soru işareti bırakmıyoruz! İşte detaylar:
Değer Kaybı Nedir?
Zarar gören bir malın değerindeki ekonomik kaybı ifade eder. Aynı zamanda “azalmış değer” veya “değerde azalma” olarak adlandırılan Değer Kaybı bir nesnenin, genellikle bir otomobilin, kaza geçirdikten sonra orijinal bedelinden kaybettiği değeri ifade etmektedir. Bu kayıp öncelikle kazanın ardından yapılan sigorta taleplerinde önemli bir hal alır. Bir otomobilin kazada hasar gördükten sonra ne kadar değer kaybettiği zararın niteliğine bağlı bir durumdur.
Fiziksel hasarın tersine, değer kaybının hesaplanması işlemi her zaman kolay olmamaktadır. Fiziksel hasar genellikle hasarın giderilmesi için gereken harcama göz önüne alınarak hesaplanır. O yüzden daha somuttur. Öte yandan bir aracın değer kaybının gündeme gelmesi genellikle aracın satışı veya takası söz konusu olduğunda ortaya çıkmaktadır. Kayıp oranı da belli kriterlere göre farklılık gösterir.
Başvuru Ne zaman Yapılmalı?
Aracınızda meydana gelen değer kaybında, kaza olayının öğrenildiği veya meydana geldiği tarihten itibaren 2 sene içinde talepte bulunmanız gerekmektedir. Hasarı veya kazayı öğrenmeme durumunda ise kazanın olduğu tarihten itibaren 10 yıl içinde dava açılmamışsa, zaman aşımına uğrar.
Sigorta Genel Şartlarına göre kazalarınız, ilgili ihbar tarihinin 2 yıllık zaman aşımına uğramaz. Daha önce başvuru yapmadıysanız, ilk kazanızdan başlayarak, Araç Değer Kaybı hesaplama başvurusu yapılır. Aynı parçaların farklı kazalarda birden çok işlem görmesi durumunda ilgili parçalar hesaplamaya alınmaz.
Araç değer kaybı nasıl hesaplanır?
Kayıp hesaplanırken aracın kaportasında ve mekanik aksamasında meydana gelen hasarlar ile aracın markası, üretim yılı, modeli, geometrisi, ikinci el pazar değeri dikkate alınır. Meydana gelen bir trafik kazasında Eğer kusurunuz yoksa aracınızda meydana gelecek hasarları ve değer kaybını karşı tarafın trafik sigortası karşılayacaktır. Bunun için öngörülen 2 koşu bulunmaktadır :
- Kazanın gerçekleşme tarihinden itibaren 2 yıl süre içinde karşı tarafa dava açmak,
- Trafik teminat sınırı olan 39 bin liraya kadar olan hasar bedelini aşmamış olmak.
Kazaya bağlı gerçekleşen hasarlarda, onarım sigorta şirketleri tarafından yapılmaktadır. ancak değer kaybının telafisi için yasal yola başvurmak; yani dava açmak gerekir. Bunun için ekspertiz raporu almanız ve bu kaybı belgelemeniz önem taşır. 2 yıllık süre içerisinde dava açılmaz ise hakkınız ortadan kalkar.
Kayıp nasıl karşılanır?
Kaybı karşılayacak olan taraf, kazada tamamıyla kusurlu ya da diğer sürücüyle kıyaslandığında daha kusurlu olan taraftır. Yani kusurlu bulunmadığınız kazaların değer kayıpları, kazaya karışan ve kusurlu bulunan diğer sürücü tarafından karşılanmaktadır.
Siz de hakkettiğiniz değeri almak için hemen Vespera hizmetlerinden yararlanın ve danışmanlarımızdan destek almak için başvuru yapın!