Araç Değer Kaybı Nedir?
Trafik kazasında hasar görmüş olan araçlar, her türlü onarım çalışması yapılmış olsa bile Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi, yani kısa adıyla TRAMER kayıtlarında ‘hasarlı’ olarak geçer. Elbette bu durum aracın değer kaybetmesi anlamına gelir. Hasar gören ve onarılan araç, sahibi tarafından satılmak istendiğinde ikinci el araç olarak satışa eklenerek fiyatı daha düşük olacaktır. Ancak araç değer kaybı hesaplamasının doğru şekilde yapılması durumunda maddi zararın tazmin edilmesi de mümkün olabilir. Peki, araç değer kaybı nedir, başvurusu nasıl yapılır ve nasıl hesaplanır?
Araç Değer Kaybı Nedir?
Maddi hasarlı kazaya karışan bir aracın piyasa değeri orijinal değerinin altına düşmektedir. Çünkü bu tip araçların hasar tutarı tramer kaydı sorgulama işleminde ortaya çıkar. Maddi hasar ne kadar büyükse, araç o kadar değer kaybeder. Bu duruma da araç değer kaybı denilir.
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvurunun yapılabilmesi için değer kaybı tazmin etme şartlarının yerine getirilmesi gerekiyor. Şartların yerine getirilmemesi durumunda başvuru yapamaz ve araç değer kaybını da tazmin edemezsiniz. Kazada mağdur olan taraflar değer kaybı talebinde bulunabilir. Ancak karşı tarafın zorunlu trafik sigortası olmayabilir ve bu durumda zararın karşı taraftan yani sürücüden talep edilmesi gerekir. Karşı tarafın sigortası varsa ekspertiz raporu ile karşı tarafın sigorta şirketine başvuru yapabilirsiniz. Sigorta şirketinin başvuruyu reddetmesi halinde ise Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulmalıdır. Başvuru yaparken bazı belgelerin de yanınızda hazır olması gerekir. Detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Başvuru Süresi Ne Kadardır?
Başvuru kazanın meydana geldiği tarihi takiben sadece 2 yıldır. Kazanın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra başvuru yapma şansınızı kaybediyorsunuz. 2 yıllık bu süre tüm sigorta firmaları ve Sigorta Tahkim Komisyonu için geçerlidir.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Nedir?
Hesaplama işlemi aracın kaza öncesindeki ve sonrasındaki hasar kaybı oranını belirlemek amacıyla gerçekleştirilir. Değer kaybı hesaplamasında kaza öncesi ve sonrası araç rayiç değeri, aracın kilometresi, onarım masrafı, değişen parçalar, bu parçaların temin edilmesindeki kolaylık ya da zorluk gibi çeşitli parametrelerin dikkate alındığını belirtebiliriz. Aracın bakımının ve tamiratının yetkili servise yaptırılıp yaptırılmadığı da dikkate alınır. Tüm bu parametreler doğrultusunda bir hesaplama tablosu belirlenir ve hesaplama işlemi de bu tablo baz alınarak yapılır.
Aracın üretim yılı, markası, modeli, piyasadaki değeri, daha önceki hasar geçmişi, hasarın niteliği ve hatta trafiğe çıkış tarihi gibi etkenler dikkate alınarak hesaplama yapılır. Hesaplama ve sorgulama işlemi ise e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Hesaplamada aracın her yaş kaybının aracın değerini % 10 oranında azalttığını da belirtmeliyiz.
Araç sahipleri için bu işlem akıl karıştırıcı bir boyut kazanabiliyor. Oysa sanıldığı kadar kompleks bir hesaplama yapılmaz. Örneğin 100 bin TL değerinde bir aracı ele alalım. Araç kaza yaptığında 10 bin TL değerinde bir kayıp meydana geldiğinde aracın değeri bu durumda 90 bin TL’ye geriler.
Elbette tüm bu sürecin nasıl ilerlediği de araç sahiplerinin merak ettiği hususlar arasında yer alıyor. Sürece dair daha fazla bilgi almak ve araç değer kaybı süreci hakkında bilinmesi gerekenlerle ilgili uzman görüşleri edinmek için hemen Vespera uzmanlığına başvurun!