Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Toplumumuzda motorlu araçlarıyla kazaya karışan bir çok insan, kazanın ardından araçlarında yaşanan değer kaybını sigorta firmasından talep edebileceğini ne yazık ki bilmiyor. Haklarını bilenler ise hem evrak işleri hem de firmaların göz korkutan üslubu nedeniyle çoğu zaman bu davalara yanaşmak istememekte. Üstelik firmalar “Araç değer kaybı nasıl hesaplanır?” sorusuna şeffaf bir yanıt vermedikleri için kazaya karışan araç sahipleri sırf bu bilinmezlik göz korkusu nedeniyle aracını değerinin çok daha altında bir rakama satmak zorunda bırakılabiliyor. Danıştay, aracını düşük değere satanlara da tazminat alma yolunu açmış olsa da maalesef hala bu hakka sahip olduğunu bilmeyenler de mevcut.
Araç değer kaybı hesaplanırken dikkat edilmesi gereken hususlar neledir?
Maddi hasarlı kazalara karışan hemen her aracın piyasa değeri düşmektedir. Bu tip araçları satın almak isteyen taraflar, tramer kaydı sorgulama işlemi sonrası aracın kazalı olduğunu tespit ederek, aracın normaldeki piyasa değerinden çok daha düşük bir fiyat teklifinde bulunabiliyor. Maddi hasar ne kadar büyükse, araç o kadar değer kaybediyor ve piyasada yok pahasına satılmak durumunda kalıyor. İşte biz buna Araç değer kaybı’ diyoruz.
Vespera Danışmanlık olarak bu tip kaza durumlarında gerekli değer kaybının tazmininde alanında uzman danışmanlarımız aracılığıyla sizin için çalışıyoruz. Yüksek başarı oranına sahip Vespera’nın tazmin ettiği değer kaybı tutarı, kazada kusurlu olan aracın sahibinin trafik sigortasını yaptırdığı firmadan doğrudan talep edilebiliyor. Detaylar için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Peki Kazazede Aracını Haklarını Bilmeden Satarsa?
Kanun bu konuda oldukça net aslında. Araç değer kaybı, kusurlu tarafın trafik sigortası yaptırdığı sigorta acentasından belirli bir süre içinde talep edilebiliyor, fakat karşı taraf kazada kusurluysa ve kaçmışsa, bu gibi durumlarda zaman aşımı şahsın tespit edilmesine istinaden başlatılıyor. Misal; kazada kusurlu kişi tespitinin kaza tarihinden 3 ay sonra gerçekleştiğini varsayalım. Böyle bir durumda zaman aşımı belirlenme tarihinden itibaren başlıyor. Ne yazık ki pek çok kişi bu detayı ve haklarını bilmeden aracını satmaktadır.
Araç Değer Kaybı Talepleri İçin Zaman Aşımı Kalktı Mı?
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları‘nda yapılan 20/03/2020 tarihli değişiklikle artık motorlu taşıt kazalarında ortaya çıkan maddi hasarların tazminine ilişkin hukuki hak talepleri, kazada zarar gören kişinin, hasar ve tazminat yükümlüsünü tespitininden itibaren iki yıl, kaza tarihinden başlayarak da on yıllık süre içinde zamanaşımına uğramaktadır.
En son 1 Haziran 2015’te değiştirilmiş olan bu şartlarda yeni yapılan değişikliğe göre; “Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve ceza kanunu bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörmüş bulunursa, bu süre tazminat talepleri için de geçerlidir. Zamanaşımı, tazminat yükümlüsüne karşı kesilirse, sigortacıya karşı da kesilmiş olur. Sigortacı bakımından kesilen zamanaşımı, tazminat yükümlüsü bakımından da kesilmiş sayılır. Motorlu araç kazalarında tazminat yükümlülerinin birbirlerine karşı rücu hakları, kendi yükümlülüklerini tam olarak yerine getirdikleri ve rücu edilecek kimseyi öğrendikleri günden başlayarak iki yılda zamanaşımına uğrar.”
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Araç değer kaybı nasıl hesaplanır, aslında bu tip durumlarda ilk akla gelen soru olsa da hesaplamanın detayları çok net değil. Hesaplama, aracın o günkü şartlardaki emsal ikinci el değerine bakılıyor. Aracın kazadan önceki değeri, modeli, üretim yılı, kilometresi, tamir edilen parçanın özelliği ve hasar oranı dikkate alınarak yapılıyor. Bu hesaplama sonrasında aracın kazalı piyasa değeri bulunarak aradaki fark hesaplanıyor. Ortaya çıkan rakam ise bize araç değer kaybını göstererek, sigortanın ödeyeceği tutarı ortaya çıkarıyor.