Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Araç değer kaybı kazaya karışan ve hasar gören bir aracın, her türlü onarım işlemlerinin ardından yaşadığı değer kaybını konu alan bir terimdir. Araç böyle bir durumda 2. el piyasa değerinin altına düşmekte ve kimi zaman ciddi oranlara varan maddi bir kayıplar yaşamaktadır. Ülkemizde ne yazık ki pek çok kişi kaza sonrası değer kaybının sigorta şirketleri tarafından telafi edilebileceğini bilmiyor. Kimi zamanda evrak işleri zorlu sigorta şirketlerinin göz korkutan prosedürleri nedeniyle hakkını almaktan ve mağduriyetini gidermekten vazgeçiyor. Oysa çözüm çok basit! Şimdi gelin, araç değer kaybı nasıl alınır, sorusuna yanıt vererek bu süreci biraz daha detaylandırarak anlatalım.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Alacağınız araç değer tazminatını, kazaya karışan taraflar arasında kusur oranına göre hatalı bulunan taraf, zorunlu trafik sigortası kapsamında kendi sigorta poliçesi üzerinden tarafınıza ödemektedir. Bu değer kaybını alabilmek için ya sigorta şirketine bireysel başvuruda bulunmalısınız ya da Vespera Danışmanlık gibi işinin ehli ve davayı kısa sürede sonuçlandırarak tam hakkınızı almanıza yardımcı olacak danışmanlık firmaları ile başvurmalısınız. Gelin şimdi bu başvuru süreçlerini inceleyim:
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Araç değer kaybı başvurusu için ilk yapılması gereken kazaya karışan ve kusurlu bulunan tarafın sigorta şirketine başvuru yapmaktadır. Kusurlu olan sürücünün zorunlu trafik sigortası şirketine gerekli işlemler için başvuruda bulunulur. Eğer bu sürücünün trafik sigortası yoksa bu kez sürücüye ya da ruhsat sahibine dava açmak suretiyle haklarınızı alabilirsiniz.
Vespera İle Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle danışmanlar sizleri değer kaybı ile alakalı hukuki haklarınız konusunda detaylı şekilde bilgilendiriyorlar. Ardından değer kaybınız sonucu alacağınız tutar araç değer kaybı hesaplama parametreleri ile belirleniyor. Sonraki süreçte ise başvuru işlemlerini başlatmak ve sonuçlandırmak adına uzman danışmanlarımıza noter onaylı vekaletname vermeniz gerekiyor.
Değer kaybı tazminat sürecinizi baştan sona alanında uzman danışmanlarımız ile beraber takip ederek sizlere bildiriyoruz.
Hızlı başvuru ve sonuç odaklı bir süreç için bizlerden araç değer kaybı danışmanlığı alabilirsiniz. Hemen ücretsiz bilgilendirme hattımızı arayın ya da Vespera Danışmanlık araç değer kaybı başvuru süreçleri için aşağıdaki formu doldurun:
Araç Değer Kaybı Başvuru Süresi Nedir?
Araç değer kaybı tazminatını alabilmeniz için hukuki olarak tarafınıza tanınan süre 2 yıldır. Ancak kazaya karışan kusurlu taraf kaza sonrası kaçmışsa, bu 2 yıllık zamanaşımı süresine ekstra hak tanınmaktadır. Böyle bir durumda kaçan kusurlu araç sahibi tespit edildikten sonra başvuru süreci başlamakta ve buna takiben süre 2 yıl olmaktadır. Bunu basit bir şekilde şöyle örneklendirelim;
Aracınızla bir kazaya karıştınız ve haklı olan taraf sizsiniz. Yaşanan bu kaza sonrası kusurlu aracın sahibi olay yerinden kaçmış olsun. Çalışmalar ve araştırmalar neticesinde kaçan sürücünün 2 yıl sonra tespit edildiğini varsayalım; bu durumda araç değer kaybı için başvuru süreniz siz kaza yaptıktan 2 yıl sonra kusurlu araç sürücüsünün tespit edilmesiyle başlamakta ve buna takiben 2 yıl içerisinde de başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır.
Araç Değer Kaybı Km Sınırı Var Mı?
Araç değer kaybı kilometre sınırı 2020 yılı mart ayında 150 bin kilometreden 165 bin kilometreye çıkarılmıştı. Yani 2020 yılı için araç değer kaybı km sınırı bulunmaktaydı. Ancak 2021 yılında yapılan değişiklikle beraber bu sınır tamamen kaldırılmıştır ve araç değer kaybı km sınırı 2021 yılı için artık geçerli olmamaktadır.
Bu durumda araç değer kaybı hesaplamalarına dahil edilen km sınırı hesaplama formülünden çıkarılarak, yeni bir formül ortaya çıkarılmıştır. Aşağıda bu formülü ve araç değer kaybının nasıl hesaplandığını öğrenebilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Hemen yukarıda bahsettiğimiz gibi 2021 yılında km sınırın kaldırılmasıyla araç değer kaybı hesaplama formülü de yeniden düzenlenerek, hesaplamadan km katsayı oranı çıkarıldı.
Buna göre yeni değer kaybı hesaplama formülü şu şekildedir:
Total Değer Kaybı = Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutunun Katsayısı x Aracın Kullanılmışlık Durumu
Siz de en doğru ve hızlı şekilde araç değer kaybınızı hesaplatmak ister misiniz? Hemen aşağıdaki hesaplama formunu doldurun kısa sürede değer kaybınızın ne kadar olduğunu öğrenin!